neděle 4. ledna 2015

Neplodnost

Ve (zatím) sci-fi filmu Potomci lidí se můžeme podívat na svět, kde jsou všichni lidé neplodní. Poslední roky se tam nenarodilo ani jedno dítě a lidstvo pomalu, ale rychle vymírá, ztrácí budoucnost a svět se začíná hroutit.
Potomci lidí ale nejsou tak moc sci-fi filmem, jak se může na první pohled zdát. Vždyť i my v Evropě začínáme mít vážné problémy s plodností. Čím dál více párům se nedaří počít dítě a zatímco dřív býval problém hlavně u žen, v dnešní době je častější neplodnost mužská. Klesá jim počet spermií a i jejich vitalita, kterou potřebují k proniknutí do vajíčka
„Poslední platná verze manuálu na hodnocení spermiogramu už udává číslo 14 milionů v jednom mililitru. Takže během 15 let je to z 80 na 14 milionů spermií, což je dnes považováno za normu,“
píše se ve výše odkazovaném článku. Příčin je prý více. Kromě vyššího věku, kouření a celkově nezdravého životního stylu hraje roli i přehřívání varlat kvůli nošení příliš těsných kalhot nebo častého saunování. Významná je i kvalita životního prostředí. Lékaři zjistili, že muži v Moravskoslezském kraji jsou méně plodní než ti ve zbytku republiky.



V jednom z dílů pořadu Duše K mluvila pozvaná žena o tom, že se nemění jen plodnost lidí, ale i rostlin. Právě pecky a semínka a jádra jsou "spermiemi" rostlin.  V nich je to nejcennější, co rostlina může dát, protože to chce dát svým potomkům. V nich je skryta plodnost, zachování rodu, budoucnost. Dnešní civilizovaní lidé si ale potrpí na hroznech bez pecek, mandarinkách bez pecek, melounech bez pecek. Vlastně tak jíme vykastrované ovoce a zeleninu.
Podobné se děje na polích, v lesích a na loukách, kde se postupně ztrácí druhová a tím pádem i genetická rozmanitost.



Věřím, že do určité míry opravdu funguje princip, že podobné přitahuje podobné. Že platí zákon akce a reakce a že jaký je mikrokosmos, takový je i makrokosmos a naopak.
Přestaňme zneplodňovat sami sebe. Udržujme svá těla zdravá, ale dávejme jim i zdravé a plodné palivo. Zkusme se podílet na tom, abychom žili v prostředí, kterým nebudeme sami sebe připravovat o budoucnost.
Lidstvo rádo přemýšlí nad tím, co ho vyhubí. Jaderné zbraně? Válka? Nevyléčitelné nemoci? Bakterie? Přírodní katastrofy? Možná prostě jen vyhyneme, protože nebudeme schopní zplodit další budoucnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.